Skip to main content

ИИЦ „СТАРИ ВЛАХ“ У ГОСТИМА КОД ДИКА ПЕЈАТОВИЋА


-Земун, 10. Новембра 2023. године-


Делегација Истраживачко издавачког центра „Стари Влах“, Милорад Мишко Стевовић–председник Удружења и Чедо Вучићевић–директор Центра су посетили једног од најстаријих и најинтересантнијих Нововарошана у ХХ и ХХI веку господина Дика Пејатовића.

Овај старина, рођен 1924. године у имућној Бистричкој породици је један од последњих живих учесника II Светског рата, носилац више ратних и мирнодопских одликовања, поратни официр КОС-а – пуковник у пензији и аутор више књига које сведоче о догађајима у којима је живео, али увек са обрисима завичаја из којег је и потекао.

Двочасовни сусрет је протекао у пријатном разговору у коме је г. Стевовић упознао домаћина са активностима и резултатима које постиже ИИЦ „Стари Влах“, поклонио му по један примерак свих до сада издатих књига, Ивештај о до сада реализованим активностима и Програм рада у наредном периоду.

Такође, и домаћон је поклонио г. Стевовићу три своје књиге у знак сећања на ову посету.

У разговору је постигнут договор да ИИЦ „Стари Влах“ до 14. фебруара 2024. године (100-ти рођендан г. Пејатовића) изда књигу која би садржајно чинила велики број белешки, важних за објашњење многих догађаја из периода пре, за време и после II Светског рата.

Сусрет је завршен уз обећање да ћемо се веома брзо срести поново на обострано задовољство.