Skip to main content

ФОТО КОЛОНИЈА „СТАРИ ВЛАХ 2023“

Завршни извештај I Етапе

Другог јуна 2023. године завршена је I етапа Фото колоније „Стари Влах 23“.

У претходна четири дана група искусних фоторепортера из Србије (Цандир Матија, Цандир Мартин, Рамић Илија, Дозет Дарко, Отош Андраш, Марковић Владимир, Јовичић Слободан и Прелић Раде) су у организацији Истраживачко издавачког центра „Стари Влах“ из Београда и Туристичке организације „Златар“ из Нове Вароши обишли и са својим апаратима овековечили оно што природа општине Нова Варош нуди.

Временски услови нису ишли на руку учесницима колоније. Киша и тамни облаци су били свакодневница која је пратила рад. Ипак, користећи најсавременију опрему коју поседују фото репортери и са којом су дошли на ову активност превазилазили су тешкоће условљене временским непогодама.

На колонији је направљено на десетине хиљада фотографија од којих ће значајан део бити база која ће са фотографијама које ће се направити у будућности чинити основ за израду једне јединствене Фотомонографије Нововарошког краја и бити део велике изложбе која се планира за крај ове календарске године.

Сав снимљени материјал ће бити уступљен организаторима на даље коришћење.

Током колоније су на крају сваког радног дана размењивана искуства са терена и договаран је начин рада наредног дана.

Закључак је да је за први пут ово добар метод да се учесници упознају и да се договоре оквири који ће се користити у будућем раду. Нагласак је био и на индивидуалним ангажовањима у наредном периоду уз логистичку подршку организатора као и овог пута.

Учесници су организаторима сугерисали важност значајнијег искорака на промоцији идеје и резултата колоније преко друштвених мрежа.

ОРГАНИЗАТОР

Tекст листа „Мађарсо“ (Magyarszo) о Фотоколонији „Стари Влах“ којa је организована са Туристичком организацијом „Златар“ из Нове Вароши.
Један од учесника колоније г. Отош Андраш, дугогодишњи фотограф листа „Мађарсо“ (Magyarszo) из Суботице је представио фотоколонију и читаоцима овог листа, представио Нововарошки крај у најлепшем светлу..

На Златару, 29. маја 2023. године, свечано је отворена Фото колонија „Стари Влах 2023“ у организацији Истраживачко издавачког центра „Стари Влах“ из Београда и Туристичке организацџије „Златар“ из Нове Вароши.

Учесници овогодишње Фото колоније су фото репортери из познатих медијских кућа у Србији.

У наредним данима десетак мајстора фотографије обићи ће крајолике Нововарошке општине и својим фотоапаратима забележити најзанимљивије призоре природних лепота и културно-историјског наслеђа.

Замисао организатора је да фото колонија траје целе године, а крајњи циљ је да се на крају сезоне направи избор најбољих радова који ће бити употребљени за изложбу и штампање Фото монографије.

Поред тога, целокупни материјал са ове колоније биће уступљен организаторима.

Жеља организатора је да ова фото колонија добије традиционални карактер како би наредних година извршили снимања на целој територији Старог Влаха.

На отварању Фото колоније присутнима се обратио директор ТО „Златар“ господин Бранко Пуцаревић и председник општине Нова Варош господин Радосав Васиљевић, који је и свечано прогласио колонију отвореном.

У име учесника колоније присутнима се обратио господин Мартин Цандир, фоторепортер из Новог Сада.