Skip to main content

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 110 ГОДИНА ОД БРЕГАЛНИЧКЕ БИТКЕ

МТС дворана 02. Новембра 2023. године

На позив Министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања господина Николе Селаковића Истраживачко издавачки центар „Стари Влах“ присуствовао је свечаној академији у поводу обележавања 110 година од Брегалничке битке.

У организацији поменутог миноистарства и РТС-а организован је изузетно квалитетан музичко сценски приказ догађаја из те 1913. године.

О одлуци за обележавање ове битке и о самој битци говорио је министар лично, који је између осталог рекао:

Да, чињеница да данас славимо и евоцирамо сећање на те дане славе, поноса, жртве и љубави према отаџбини сведочи нашу решеност да, негујући културу сећања, у нашој славној прошлости налазимо надахнуће за победнички дух у нашој будућности. Нагласио је да и након 11 деценија одзвања питање ,,Које је то било најмоћније оружје наших предака, које је у немогућим условима успело да порази бројнијег и надмоћнијег непријатеља?“ ,,Одговор је само један, драга браћо и сестре. Био је то морал. Морал са великим М. Битку и рат добио је гуњац и опанак српски, који је вековима уз гусле и десетерац припреман да ослобађа колевку Немањића, немањићке Србије и који је у ослобођењу био решен да плати сваку цену до последње капи своје крви“, навео је Селаковић. Министар је поручио да том нашем претку, сељаку, тежаку, несаломивом и слободарском духу српском посвећујемо вече и академију, борећи се против нашег највећег непријатеља, највећег српског непријатеља, борећи се против заборава. Селаковић је истакао да је његово задовољство још веће зато што су на свечаности присутна браћа из Битоља, Скопља, Куманова, Косова и Метохије, Републике Српске, западног Срема, источне Славоније, Крајине и Црне Горе.

У оквиру церемоније, организована је и изложба ,,Други балкански рат на фотографијама и документима“ аутора Дејана Антића.

Брегалничка битка десила се 30. јуна на реци Брегалници, када је Бугарска, незадовољна исходом Првог балканског рата, напала српску војску изненада и без објаве рата, чиме је започет Други балкански рат.

Брегалничка битка завршена је тријумфом српске војске 9. јула, након чега је потписан мировни уговор у Букурешту, којим је Вардарска Македонија ушла у састав Краљевине Србије.