Skip to main content

ОТВОРЕНИ 55. ДАНИ КУЛТУРЕ У НОВОЈ ВАРОШИ

Осмог фебруара 2024. године, тематским музичко-сценским програмом отворени су 55. Дани културе у Новој Вароши.

            У програму отварања манифестације су наступили истакнути уметници Републике Србије. У програму су учествовали гудачки квартет „Камелеон“ са првакињом београдске опере мецо-сопраном Наташом Радовановић и првацима београдског глумишта Милорадом Микијем Дамјановићем, рођеним Прибојцем и Драганом Мићаловић.

            Ове године Дом културе „Јован Томић“ обележава три јубилеја и то: Почетак манифестације „55. Дани културе“ у Новој Вароши, пет ипо деценија успешног рада ове Установе и две деценије постојања и успешног рада секције КУД-а.

            Дом културе „Јован Томић“ отворен је 8. фебруара 1969. године по идејама архитекте Александра Радојевића и Оливера Минића и од тог дана култура је Нововарошанима постала саставни део живота. За протеклих 55 година кроз ову институцију културе је прошло више хиљада културних прегалаца, на аматерском и професионалном нивоу. На сцени Дома културе су се смењивале најбоље позоришне представе, опере, балети, мјузикли, фолклорни ансамбли у којима су учествовала најеминентнија имена из света уметности- у свом обраћању истакла је г-ђа Михрија Хаџић, директорака ове установе.

            У оквиру ове манифестације ове године одржаће се 11 квалитетних програма, међу којима највише позоришних, али ће бити заступљени књижевност, мужичка и филмска уметност.            

            У име Министарства културе на отварању ове манифестације обратио се и државни секретар г. Миодраг Ивановић, који је између осталог истакао да је ово министарство у претходној години за реконструкцију овог објекта издвојило 28.000.000 динара и тиме потврдило опредељење државе за равномерни развој свих делова Србије и у области културе.

            И ове године свој допринос данима културе у Новој Вароши даће и Истраживачко издавачки центар „Стари Влах“ кроз промоцију првог Летописа под називом „Годишњак Стари Влах“, а вечерас је на отварању ове манифестације присуствовао председник ИИЦ „СВ“ Милорад Мишко Стевовић.