Skip to main content

ПРОМОЦИЈА ПРВОГ БРОЈА ГОДИШЊАКА СТАРИ ВЛАХ У ЧАЈЕТИНИ  И ИВАЊИЦИ

АПЛАУЗИ У ЧАЈЕТИНИ И ИВАЊИЦИ

Прва промоција нашег часописа „Стари Влах“ одржана је у Новој Вароши, на дан пролећа, друга у Београду.

У жељи да обиђемо све општине које припадају подручју Старог Влаха, 14. маја одржали смо промоцију у прелепој, и угледној, чајетинској библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“.

Програм је, у име библиотеке, водила љубазна Љиљана Ракић која је, у свом уводном слову, посебно истакла колико један овакав луксузни часопис доприноси развоју старовлашке културе.

Милорад Мишко Стевовић, председник ИИЦ „Стари Влах“ и финансијер часописа, добио је аплауз присутних, када је духовито рекао да Златар и Златибор нису познати по налазишту злата, већ по „златним људима“ и због те чињенице наш часопис треба да пробуди велики креативни потенцијал овог занимљивог краја.

 Млади историчар, др Жарко Илић, иначе члан креативног тима часописа, био је врло убедљив у тумачењу како је настао Стари Влах, какав је имао значај у историјским превирањима, и како је у својим истраживањима дошао до најновијих старовлашких граница.

Директор ИИЦ „Стари Влах“, Чедо Вучићевић упознао је Чајетинце шта је за три године, колико постоји Центар, урађено у свим областима: од хуманитарне помоћи, разних спонзорства, на пољу издаваштва и организовању сликарске изложбе Драгана Стојкове, позоришне представе и Фото колоније.

Одговорни уредник часописа, иначе новинар и књижевник, Миломир Краговић, упознао је присутну публику о основним циљевима овако конципираног годишњака. При томе је посебно истакао добру сарадњу са представницима општине Чајетина и директорком библиотеке Снежаном Ђенић.

Наредног дана, 15. маја, одржана је промоција у ивањичком Дому културе. Домаћин нам је био агилни директор и дугогодишњи посленик културе, Милан Крунић. Требало би подсетити да Дом културе „Ивањица“ и библиотека „Светислав Вуловић“ имају богату традицију од преко 140 година.

Др Жарко Илић, у свом инспиративном излагању, посебно се истакао какву је улогу имао моравички крај у стварању Старог Влаха и кнежевине Србије. Подсетио је да је указом кнеза Милоша године 1833. ивањички крај припојен Србији.

Чедо Вучићевић је говорио о разноврсним активностима ИИЦ „Стари Влах“ и посебно говорио о кући Берберијана – Ристића у Новој Вароши која је изграђена 1861. године и која чува љубав турског хирурга Серкиза Берберијана и прелепе Љубице Ристић. Ову кућу откупиће Центар и претворити у својеврсни музеј.

 Миломир Краговић говорио је да ће у другом броју равноправно бити застушљени ствараоци из свих општина Старовлашког краја и позвао сараднике из Ивањице да се јаве Редакцији. На самој промоцији упознали смо занимљивог хроничара Зорана Вучићевића Раса.

Нове промоције одржаће се 29. маја у Прибоју и 30. маја у Рудом.

ФОТО :  Zlatiborpress