Skip to main content

Машински факултет-14.10.2023.

У суботу, 14. октобра, са почетком у 12:30 одржан је на Машинском факултету у Београду традиционални дочек нововарошких бруцоша који су студије уписали у Београду. Дочек је одржало Завичајно удружење Нововарошана у Београду у сарадњи са Истраживачко издавачким центром „Стари Влах“ из Београда.

На почетку је одржана симболичка примопредаја бруцоша између председника општине Радосава Васиљевића и председника УО Удружења Зорана Гујаничића, који су студентима пожелели срећан и успешан почетак новог периода у животу.

Потом су се бруцошима обратили професори београдских факултета и високих школа, говорећи им о сопственим искуствима из студентских година: др Бранко Главоњић, професор Шумарског факултета, др Ана Зорић, асистент Архитектонског факултета, др Раденко Рајић, професор Академије техничких струковних студија Београд, др Станко Остојић, професор на истој Академији, др Никола Бјелић, професор Филозофског факултета у Нишу и др Милан Лечић, професор Машинског факултета. Сви они су бруцошима поручили колика је важност добре организације и континуираног рада за успех на студијама, али да треба да искористе и остале предности које им престоница нуди, као што су позоришне представе, концерти, изложбе, бројни спортски догађаји, богати ноћни изласци, наглашавајући да све треба радити с мером, водећи рачуна о приоритетима.

На крају се бруцошима обратила и њихова старија колегиница Ђурђица Каличанин, која је пре шест година била на њиховом месту, а која је сада, као свршени студент Медицинског факултета, говорила о сопственом доласку у Београд, студијама, студентском животу.

Бруцоше су поздравили и из Задужбине „Петар Мандић“, која је ове године обезбедила стипендије за два нововарошка студента у износу од по 100.000 динара.

ДОЧЕК НОВОВАРОШКИХ БРУЦОША

Испред Истраживачко издавачког центра „Стари Влах“ бруцошима се обратио Чедо Вучићевић, директор центра. У име свих својих чланова пожелео је бруцошима успех на студијама уз поруку да ипак никада не запоставе свој завичај. У кратком обраћању истакао је неколико задатака које је центар успешно реализовао у протеклом периоду. Студенте је обавестио да је Предузеће „ХОМАТУ“ из Нове Вароши, чије је власник председник Удружења господин Милорад Мишко Стевовић обезбедио и доделио две стипендије за студенте из Нове Вароши. Стипендије су добили г-ђица Ања Тртовић која се налази на почетку студија на Електротехничком факултету и Каришик Лејла, која се налази на мастер студијама пословне економије у Београду. Ради се о изузетним ђацима и студентима и стипендија је отишла у праве руке. За ову прилику Центар је студентима обезбедио вредне поклоне у виду две књиге из свог издања и то о двојици истакнутих личности нашег краја о Јевстатију Караматијевићу и Милинку Бујишићу, иначе једном од оснивача ИИЦ „Стари Влах“. Уз књиге бруцоши су добили УСБ порт са текстом Библиографије Нове Вароши.

Најзад, студенте је поздравио и Младен Чукановић, председник Завичајног удружења Сјеничака и управник студентског дома „Рифат Бурџевић“.

Након поздравних речи, у холу је организован коктел и дружење, где су бруцоши у непосредном контакту могли да се упознају са професорима и старијим колегама, да се повежу са њима и да тако започну једну нову сарадњу.