Skip to main content

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ И БИБЛИОГРАФИЈЕ У БЕОГРАДУ

У ИН Хотелу на Новом Београду, 3. децембра 2022. године
Истраживачко издавачки центар „Стари Влах“ из Београда, организовао је промоцију две књиге –
Библиографију, аутора Добрила Аранитовића и
Монографију о Новој Вароши, дело 12 аутора.

Велика свечана сала ИН хотела је била претесна да прими све придошле Нововарошане и пријатеље Нове Вароши. Промоцију је отворила Сара Остојић, млада и успешна новинарка, читајући одломке из уводног текста Монографије, аутора Милинка Бујишића.

Председник Скупштине ИИЦ „СВ“, нововарошанин, угледни професор и бивши декан правног факултета у Београду проф. др Мирко Васиљевић изразио je своје задовољство тиме да су ова два капитална дела угледала светло дана.

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић, истakao je значај овог капиталног пројекта за Нову Варош. Иначе, појава и активности ИИЦ „СВ“ је право освежење за општину Нова Варош.

У име издавача обратио се Мишко Стевовић, идејни творац читаве идеје ИИЦ „Стари Влах“, главни покретач и једини финансијер реализације свих активности.

У свом излагању је истакао да је основни циљ читаве идеје да се раздрма успавани потенцијал Нововарошана у Новој Вароши и Београду. Почетни замајац је учињен, сада треба анимирати што већи број оних који могу да се укључе и да заједничким снагама искажемо потенцијал нашег завичаја, посебно у светлу неминовних промена на планетарном нивоу који ће потврдити да средине као Нова Варош су боља места за живот од великих градова.

Главни и одговорни уредник Милинко Бујишић, истакао је значај ових дела за слику Нове Вароши и за научнике који ће се у будућности бавити овом проблематиком. Посебну захвалност је изразио ауторима који су поставили високе стандарде за све који ће у будућности приређивати оваква и слична дела.

Извршни уредник Миломир Краговић, истакао је методологију рада на овом делу и упоређујући га са делима сличног садржаја са поносом нагласио да Монографија има квалитет Монографија много већих градова од Нове Вароши. На крају се захвалио свим сарадницима на изради Монографије и нагласио дужну захвалност Мишку Стевовићу на истрајности да ово дело буде урађено.

О Библиографији је говорио и рецезент Небојша Цвејић који је нагласио да овакво дело аутора Добрила Аранитовића спада у ред најквалитетнијих библиографских дела у Србији. У књизи је обрађено више од 1.700 наслова што је чини изузетно свеобухватним делом, која ће будућим ауторима који се буду бавили Нововарошким крајем у многоме олакшати посао.

На крају промоције за све госте је приређен коктел, на коме су учесници на изради Монографије и Библиографије у пријатном амбијенту ИН Хотела разговарали о промовисаним делима и давали предлоге о будућим активностима ИИЦ „СВ“, а који се односе на Нову Варош.

Милинко Бујушић

Добрило Арaнитовић

Чедо Вучићевић