Skip to main content

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ НОВА ВАРОШ

У предвечерје општинског празника у Дому културе промовисана је монографија „Нова Варош“, која на 420 страна, у 12 поглавља из пера 11 аутора представља прошлост и садашњост краја. Ово је друга књига  пролетос основаног Истраживачко издавачког центра „Стари Влах“ у Београду, а објављивање књиге финансирао је наш земљак, београдски привредник Милорад Мишко В. Стевовић, на дар завичају.

На промоцији монографије Милорад Мишко Стевовић истакао да су циљеви ИИЦ „Стари Влах“: окупљање Нововарошана ма где били, истраживање и штампање књига, уз афирмацију креатвиног потенцијала и покретање „Старовлашког летописа“ на пролеће.

– У самом почетку био је концепт научно-историјске монографије. Када смо констатовали да је време таквих монографија прошло – одлучили смо да  наша  монографија буде прилагођена времену у којем живимо  и генерацији која другачије чита. Схватајући да има  људи који ће показати  веће  интересовање за Нову Варош, њен настанак и бивствовање, издали смо „Библиографију“ у којој су наведени сви текстови који су до сада објављени о Новој Вароши – рекао је Стевовић  у понедељак увече на  промоцији монографије чији је суиздавач Општина Нова Варош.

На промоцији монографије присуствовали су угледни Нововарошани и гости у прпуној дворани Дома културе.

Говорећи о циљевима  ИИЦ „Стари Влах“ да окупи што већи број  Нововарошана и оне који воле Нову Варош,  да се остваре чврсте везе између свих Варошана ма где они били, да се кроз волонтерски, а и професионални рад истражи Стари Влах, а посебно Нова Варош, која је  његов не само географски центар, Стевовић је  нагласио:
– Велика нам је жеља да истраживањем прошлости, сагледавањем стварности и будућности, да нам Нова Варош не буде само у срцу, већ да нам постане много јаснија, познатија и  разговетнија у научно- доказивном смислу. У делу издавачке делатности  издавањем књига и часописа афирмисаћемо сав креативни потенцијал Нововарошана и свих других са подручја Старог Влаха. Од пролећа покрећемо шестомесечни Старовлашки летопис.

Извор  Zlatar info: https://zlatarinfo.rs/vest/4582/duh-starog-vlaha-u-monografiji-nova-varos

 (Фото: Д. Гагричић)

У нововарошком крају настала лепота природе и људског духа – рекао главни уредник Милинко Бујишић.

Учествујући у промоцији завичајног дела историчарка Светлана Јевдоксић је подсетила на историјске неправде: два века су наши преци сами водили борбу за ослобођење и последњи се ослободили, а да је наш завичај неправедно запостављен и скрајнут у националној историји. Професор Катарина Ђајић Руљевић је рекла да имамо туристичке вредности за којима многи чезну, али је много тога неискоришћено и да нам треба јасна стратегија и плански развој.

Извршни уредник Миломир Краговић подвукао је да су уложени велики напори да бројни подаци из око 500 година историје Нове Вароши не буду сувопарни и досадни и да крај са богатом традицијом заслужује овакву монографију. Рецензент Мухамед Мулагановић одао је захвалност ауторском и уређивачком тиму. 

Подсећајући да су се издавач и сарадници определили за популарно писање, јер је такав облик најближи читалачкој публици, а циљ је да се књига и чита и гледа, главни уредник монографије Милинко Бујишић је, пореде осталог, написао у уводу:

– Пред вама је један пионирски подухват да сазнамо одакле смо пошли, куда смо све пролазили и докле смо стигли у свим сферама људског делања. Јасно се види, бар се тако надамо, богата историја нововарошког краја, пуна чемера и јада, победа и пораза, али богате културе, која је обликовала нашег човека. Види се да је из наше бурне прошлости остало много великих дела и много значајних личности. Све нас је то ојачало, ако нас није убило!

Истичући да, иако није посебно обрађено као поглавље, тај особени дух и менталитет је матрица тог огромног простора, који је вековима препознатљив,  Бујишић је записао да  је у нововарошком крају настала лепота природе и људског духа и ту је њихово стално место боравишта. Било и – остало .

  – Ако монографија, са свим својим недостацима, послужи као добра основа садашњим и будућим генерацијама да се више баве својим завичајем, можемо сматарати да овај посао није био узалудан – очекивања су Бујишића. 

Аутори монографије  

– За ово што сам рекао о изгледу и очекиваном садржају постоје „кривци“ – рекао је Стевовић. – То су на првом месту аутори: Светлана Јевдоксић, Иван Дилпарић, Индира Генџић, Маида Туркмановић, Бојана Меловић, Филип Бјелић, Ристо Дипларић, Антонија Вучићевић, Катарина Ђајић Руљевић, Гроздан Богдановић и Велибор Љујић, затим главни уредник Милинко Бујишић, извршни уредник Милoмир Краговић, графички уредник – дизајнер Марко и Данко Полић, а  посебан део кривице сносе аутори  фотографије Раде Прелић и Алаксандар Бубања. Сви су Нововарошани, са једним изузетком…