Skip to main content

РОДНО МЕСТО
ПРИРОДЕ И ДУХА

Милинко Бујишић

Има објављених књига о нововарошком крају из различитих области деловања, а највише из богате историје, али нема таквих које би на једном месту представиле ову општину, нема књиге која би читаоцу омогућила да скоро све сазна о овом значајном крају.

Отуда је жеља издавача и сарадника била да се обради што више материјала из свих области и да у једној књизи објавимо својеврсну личну карту ове средине која је, по свему, врло јединствена.

Било је различитих размишљања о самом приступу у изради ове, и овакве, монографије. Да ли да буде публицистичко или искључиво научно-истраживачко штиво?

Издавач и сарадници су се определили за популарно писање, јер је овај облик много ближи већем броју читалаца. А циљ је да се књига и чита и гледа.

Многим стручним сарадницима из нововарошког краја било је понуђено да се укључе у писање ове монографије. Многи нису могли да прихвате због других обавеза, а сарадници који су ангажовани потичу из нововарошког краја или живе у свом родном граду или су неким послом отишли из завичаја.

(Из нововарошког краја не може се потпуно отићи. У било ком крају наше земље или света да станујемо или радимо, увек заправо живимо у свом завичају. Такав нам је завичај. И кад бисмо хтели да одемо из њега, не бисмо у томе успели. Та невидљива снага нашег завичаја скоро да је равна сили земљине теже).

Сарадници на овој монографији, иначе стручни из својих области, уложили су много више труда него што се може видети из њихових текстова, јер су због обима књиге многи прилози скраћивани, и уредништво због тога жали.

Пред вама је један пионирски покушај да сазнамо одакле смо пошли, куда смо све пролазили и докле смо стигли у свим сферама људског делања. Јасно се види, бар се тако надамо, богата историја нововарошког краја, препуна чемера и јада, пуна победа и пораза, из које је остала богата култура која је обликовала нашег човека. Види се да је из бурне прошлости остало много великих дела и много значајних личности. Све нас је ојачало, што нас није убило!

Иако није посебно обрађено као поглавље, тај особени дух и менталитет је матрица тог огромног простора који је вековима препознатљив. У нововарошком крају настала је лепота природе и људског духа и ту је њихово стално место боравка. Било и – остало.

Нису Нововарошани само они који су рођени у Новој Вароши, већ и они којима су очеви, дедови и прадедови пореклом из овог краја. Јер, сви се тако осећају и са поносом ће рећи одакле су и када их нико не пита. И без питања, нашег човека одмах препознају по чистоти језика, бистром уму, по пристојном понашању и вештини да с мало речи много кажу.

Ако је Нова Варош центар Старог Влаха, а по свим показатељима јесте, онда је наш менталитет још давних година, донекле, описао истакнути научник Сретен Вукосављевић. Он је говорио да се у Стари Влах иде на довршење школовања, да тамо има шта да се научи ако хоће здравом кожом да прође кроз живот, да за трагом старовлаха може да се пође било куда без бојазни, да наш човек никад неће стати на трулу даску и да ће вешто избећи сваку опасност.

Ако монографија „Нова варош кроз векове“, са свим својим недостацима, послужи као добра основа садашњим и будућим генерацијама да се више баве својим завичајем, можемо сматрати да овај посао није био узалудан.

На остваривању концепта ове монографије успешно смо сарађивали са најужим руководством општине, са истакнутим ствараоцима Нове Вароши, представницима Дома културе, Музеја, Библиотеке, школа, привреде, здравства…Са свима који су могли да допринесу да монографија буде репрезентативни скуп чињеница; књига која ће бити огледало нововарошког краја. Захваљујемо се свим сарадницима који су, и овом приликом, показали колико воле свој завичај.

Идеја о изради монографије потекла је од успешног привредника Милорада Мишка Стевовића, рођеног Нововарошанина, потомка познате грађанске породице која је дала велики допринос развоју Нове Вароши. Мишко је све време учестовао у конципирању, приређивању и финансирању овако луксузне монографије. И недавно објављена књига „Библиографија радова о нововарошком крају“, и оснивање Истраживачко – издавачког центра „Стари Влах“, затим бројне добротворне акције и припрема других капиталних пројеката, знак су његовог поштовања према својим прецима и становницима нововарошког краја.

Давно су нас учили да ништа није толико добро, да не може бити још боље, па и монографија „Нова Варош кроз векове; примедбе су добродошле и уредништво се унапред захваљује.